17. juni 2020

Møbelproducenten Henrik Lange har det med danske designikoner, som han har det med Porsche. Han elsker det.

Møbler frem for legetøj

Da Henrik Lange var fem år gammel, døde hans oldemor. Henrik arvede femhundrede kroner, og i stedet for at løbe ned i legetøjsbutikken, brugte han i stedet pengene på en skrivebordsstol. “Jeg ville have en god stol, som jeg kunne sidde og tegne på. Dét var vigtigere end legetøj,” fortæller han fra sofaen i sit showroom på Strandvejen i Hellerup. I dag er Henrik 46 år gammel og har med sin virksomhed, Lange Production, realiseret sin drøm om at handle med danske møbelklassikere. Interessen for møbler tog fart i gymnasiet, hvor han gjorde det til sin hobby at købe og sælge brugte møbler. “Det var primært ikoner fra danske arkitekter, men også Harry Bertoia, Charles & Ray Eames, Mies Van Der Rohe og andre Bauhaus-designere,” fortæller Henrik.

“Mit rigtige job blev senere at sælge konsulentydelser til virksomheder. Det var et godt job med en god løn, men det var til gengæld totalt blottet for lidenskab. Så det endte med, at jeg sagde op og blev enig med mig selv om, at hvis jeg endelig skulle bruge mit liv på at arbejde, så skulle det altså være med noget, som jeg brændte for. Det kunne lige så godt have været biler, men det blev altså møbler.”

Made in Stuttgart

Men Henrik ville mere end blot sælge møbler. Han ville producere dem. Og der var særligt én dansk designduo, som havde fået hans opmærksomhed. ”Jeg havde gennem tiden samlet en del møbler fra den danske designduo Fabricius & Kastholm, og jeg mente, at deres rene og minimalistiske design fra tresserne var totalt overset i forhold til alle de mere kendte klassikere som Wegner, Kjærholm og Jacobsen. Og da en af deres mest ikoniske møbler, Grasshopper Chair fra 1965, blev solgt for omkring en kvart million danske kroner på en auktion, var jeg ikke længere i tvivl om, at det skulle være dem.”

Og netop dér skabtes en naturlig forbindelse til en anden stor passion. For da Henrik dykkede ned i historien, viste det sig, at møblerne fra Fabricius & Kastholm oprindeligt blev produceret i den samme tyske region som de berømte sportsvognene fra Porsche. “Stuttgart er en region, som historisk har været kendt for at være leverandør til såvel møbelindustrien som bilverdenen. Og det skyldes nok, at særligt dét område i Tyskland har været gennemsyret af filosofien og en høj grad af kvalitet og funktionalitet, pakket ind i et enkelt formsprog,” forklarer Henrik.

At føre arven videre

Produktionen af Preben Fabricius og Jørgen Kastholms møbelikoner har nu været i gang i snart 15 år, og Lange Production har siden inddraget andre designere, eksempelvis Grete Jalk, skaberen af GJ Bow Chair, som er verdens eneste stol, der er foldet omkring sig selv – samt tyskeren Horst Brüning, hvis møbler også oprindeligt blev produceret på fabrikken i Stuttgart. “Det fede ved at producere de her ikoner og føre arven videre er, at det stadig er de samme værktøjer, som bliver brugt. De samme måder at forarbejde og bukke stålet på,” forklarer Henrik Lange. “Den eneste forskel er, læderet dengang også blev syet i Tyskland, mens vi i dag får alt vores læder syet i Danmark.”

Mens Henrik taler, kigger han af til gennem ruden og ud på gaden til hans mørkegrønne Porsche 911 Carrera S, som han igen og igen fremhæver, når han fortæller om sin lidenskab for ikoniske former. “Som jeg har det med møbler, har jeg det også med biler. Og især med Porsche. Der findes intet andet bilmærke, som i samme grad har formået at holde fast i den samme grundform og blot blevet ved med at optimere og forfine tingene. Man har en facon, man gerne vil bevare, og så har man gennem flere årtier optimeret teknologien indenfor de begrænsninger og udnyttet moderne produktionsmetoder til på en smartere måde at opnå et bedre og bedre resultat,” forklarer han. “Mange hader deres arv, fordi de ikke kan ændre noget. Og jeg tænker da også hele tiden på, hvad de afdøde møbelarkitekter ville have ment om de små forsigtige forbedringer, jeg laver. Men jeg ser det som en positiv ting at have fået muligheden for at varetage nogle dygtige designeres mesterværker.”

En Porsche skal bruges

Den 13 år gamle Porsche er intet museumseksemplar, understreger Henrik og hentyder til, at bilen bliver brugt hver dag året rundt. Om det så er fisketure med børnene, hvor stængerne får lov til at stå op gennem soltaget – eller lange ture ud i det blå på jagt efter endnu en passioneret møbelhandler, som ønsker at tilføje klassikerne fra Lange Production til sit sortiment. Små mærker hist og pist afslører, at bilen sjældent holder stille.

“For mig hænger godt design sammen med enkeltheden. De gode ting er dem, som stadig holder, når alt pynten er skrabet af. Min Porsche er et godt eksempel. Det er en Carrera med den kraftige S-motor, men ellers er den relativ skrabet. Der er ikke noget ekstraudstyr, ingen Sport Chrono-pakke, aktiv undervogn eller noget. Den er så standard, som den kan være. Først dér, er den efter min mening smukkest. Og så er den grøn, hvilket er en farve, som jeg virkelig holder meget af, og som efter min mening klæder alle biler. Og især en Porsche 911,” siger han.

 

Tekst: Nikolaj Karlshøj
Foto og video: Lars Ege, Field Production

Om Henrik Lange

Udover passionen for møbeldesign er Henrik Lange (f. 1973) også en vaskeægte bilentusiast med et blødt hjerte for Porsche. “Jeg har aldrig haft den store interesse for amerikanske eller italienske biler, men den dér tyske lyd og enkelthed, som en Porsche så fint demonstrerer, har altid fascineret mig. Den første købte jeg, da jeg flyttede til København. Jeg var lige blevet færdig med at læse og havde fået et godt job, så jeg gav 125.000 kroner og en brugt Golf i bytte for en 911 fra midten af halvfjerdserne. Jeg solgte den efter et par år og købte i stedet en grøn SC fra 1979. Den var helt original og så flot, at jeg ærgrede mig i månedsvis, da finanskrisen kom, og jeg måtte sælge den for at redde min forretning. I dag har jeg heldigvis fået en 911 igen. Jeg bruger den hver dag året rundt – og den er naturligvis grøn.”

Video: Henrik Lange

Porsche Magasin besøgte Henrik Lange i hans showroom hos Lange Production på Strandvejen i Hellerup til en snak om møbeldesign, om god kvalitet fra Stuttgart – og om glæden ved en grøn Porsche.
Relaterede artikler

Bidt af The Landshark

Bildesigneren Søren er bidt af sin lyseblå 928, som han bruger hver dag året rundt. Bildesigneren ejer hele fire eksemplarer af den særlige Porsche.

Læs mere

Back 2 Tape: Hiphop i København

Back 2 Tape er musikjournalistens Niko Hüls jagt efter hiphop-kulturen i Europas storbyer. I København møder han breakdanseren Sune Pejtersen, graffitilegenden Lars Pedersen og hiphop-duoen Gebuhr.

Læs mere

Porsche-samleren fra Østerbro

Henrik Bjørling er indehaver af Danmarks største samling af Porsche, og de står alle parkeret i hans lejlighed på Østerbro i København.

Læs mere