8. september 2020

Musikproduceren Rasmus Stabell ved hvordan man rammer hitlisterne. Og så elsker han sin sorte Porsche 912 fra 1967.

Som at blive smittet

Ramus Stabell kan ret godt lide farven sort. Hans skjorte er sort. Hans shorts er sorte, og det samme gælder hans sko og den læderrem, han har sat sammen med sit vintage Rolex i guld. Og temaet fortsætter i hans garage. I gården udenfor hans lejlighed tæt på Islands Brygge på Amager står to klassikere af mærket Porsche. “Det er lyden. Og fornemmelsen i rattet, når man drejer,” svarer han på spørgsmål om, hvorfor han faldt for netop en Porsche. “Jeg havde haft mange forskellige biler, da jeg første gang købte en Porsche. Det var en 912, for det var dét, der var råd til. Men jeg kunne bare mærke den helt ind i kroppen. Det var ligesom at blive smittet,” fortæller Rasmus, som købte bilen og kørte den i et stykke tid, men solgte den så igen. Den var nemlig ikke så fin i kanten, som han havde troet. Og frem for alt var den heller ikke sort. Det var den næste til gengæld – en amerikansk 912 fra 1967 med den helt rigtige mængde patina og original radio i det fine instrumentpanel, hvor den tidligere ejer har sat mærkater fra de trackdays, bilen har deltaget i.

Den skal bruges

Mekanisk er den i topstand, men en samlertyperne vil måske mene, at den trænger til lidt optisk kærlighed. Men Rasmus Stabell spilder ikke for meget tid på at pudse sine biler. Foruden den sorte 912 ejer han også en replikaversion af den ikoniske 356 Speedster samt en nyere 911. Han foretrækker at køre i sine klassikere, og man kan tydeligt se, at de bliver brugt. Mekanikken skal fungere, men det gør ikke noget, at man kan se, at den ikke er længere er ny. “Jeg kan godt fikse småting, men de større ting overlader jeg til min mekaniker. Jeg ville ønske, jeg kunne, men det kræver, at der er én, som viser mig, hvordan jeg skal gøre,” forklarer Rasmus Stabell, som sjovt nok selv bor i et tidligere autoværksted, som han selv har fået bygget om til en lejlighed – dog uden at pille den gamle rulleport ned. “Jeg så engang en film, der handlede om en fyr, som med enkle midler indrettede sin helt egen garage og lærte sig selv at reparere sin gamle Porsche 911. Han brugte den hver eneste dag, for det var den eneste bil, han havde, og dét koncept er jeg stor fan af.”

Musik og Porsche

At Rasmus Stabell drømmer om at have sit eget Porsche-værksted, hænger fint sammen med hans job. I musikkens verden er han kendt som den ene af stifterne bag pladeselskabet Labelmade Records, som har har haft stor succes ved at udfordre den traditionelle musikindustri ved ikke kun at udgive kunstnernes plader, men også producere dem, booke koncerter og sælge merchandise. Gøre det hele selv, med andre ord. Og makkerparret har produceret for Medina, Rasmus Seebach, Cityboys, Outlandish og flere andre danske popsucceser. “At lave musik er noget med at skabe et godt udgangspunkt. En sang, som du kan spille på guitar eller klaver og bare høre, at det fungerer. Derefter kan du begynde at lægge trommer og lyde og alt muligt andet ovenpå. Justere, trimme og fintune, indtil resultat er helt perfekt,” forklarer Rasmus Stabell. “Det er sådan, jeg forestiller mig, at man udvikler en Porsche. Den har jo ikke skiftet form siden tresserne, og sådan noget er kun muligt, hvis man har ramt rigtig fra start.”

Et fællesskab

Rasmus Stabell indrømmer, at han i Porsche-miljøet har mødt mennesker, han ellers aldrig ville have lært at kende. Og han er klar på spørgsmålet om, hvorfor. “Porsche er blevet mangfoldigt,” forklarer han. “De klassiske modeller er ganske vist stukket helt af prismæssigt, men tager du mærket generelt, er det stadig muligt for mange at komme ind i miljøet. Kører du i en spritny 911 GT3 RS, har du automatisk noget tilfælles med ham, der hele sit liv har sparet sammen til en 924. At komme ind i den her verden er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det er et fantastisk univers, som jeg ikke finder andre steder. Ikke engang i musikkens verden, hvor tingene er mere opdelt i forhold til, hvad man beskæftiger sig med. Gamle biler er bare gamle biler, og det er altid fedt – og så har vi noget at snakke om.”

 

Tekst: Nikolaj Karlshøj
Foto og video: Lars Ege, Field Production

Rasmus Stabell

Rasmus Stabell (f. 1978) er pladeproducer og bilentusiast. Musikken har været den store interesse siden barndommen, og som medindehaver af pladeselskabet Labelmade Records, som også består af Thomas Børresen og Jeppe Federspiel, er Rasmus Stabell en af bagmændene bag den danske kæmpesucces Medina. Det københavnske pladeselskab har markeret sig en i benhård branche ved ikke kun at udgive musik, men også at producere musikken, køre management, booke koncerter og sælge merchandise. Ud over musikken er Rasmus Stabells store passion biler, og i garagen holder blandt andet en Porsche 912 fra 1967, en nyere 911 Carrera 4S samt en replikaversion af en 356 Speedster.

Video: Rasmus Stabell

Porsche Magasin mødte Rasmus Stabell til en snak om Porsche og musik, og hvad det egentlig er, som binder de to ting sammen.
Relaterede artikler

Tæt på en Porsche-vinder: Michael Christensen

Han har vundet de største racerløb i verden plus et verdensmesterskab. Og så er Michael Christensen ikke engang fyldt 30 år. Vi har besøgt den hurtige dansker, som

Læs mere

Danske møbelklassikere og grønne Porscher

Møbelproducenten Henrik Lange har det med danske designikoner, som han har det med Porsche. Han elsker det.

Læs mere

Bidt af The Landshark

Bildesigneren Søren er bidt af sin lyseblå 928, som han bruger hver dag året rundt. Bildesigneren ejer hele fire eksemplarer af den særlige Porsche.

Læs mere