19. juni 2020

Porsche Sport Driving Experience er den ultimative mulighed for at blive bedre bag et rat og samtidig prøve nogle af de nyeste modeller fra Porsche på en racerbane.

Fuld gas

Oplevelsen er faktisk ubeskrivelig. Du enten skriger af begejstring eller gisper efter vejret, når speedometernålen efter lidt over tre sekunder passerer 100-mærket, som var du skudt afsted med en raket. Og bedst, som det kilder i alle kroppens celler og muskler, er det tid til at bremse igen. Pedalen trædes i bund så hårdt, som du kan – og inden du ved af det, holder Porschen igen stille med næsen inde for keglerne. Akkurat som instruktøren sagde. Du kan mærke sikkerhedsselens aftryk i brystet. “Stærkt kørt,” lyder det i radioen, mens du stadig forsøger at komme dig over oplevelsen af en 625-hestes Porsche Taycan for fulde gardiner. “Gør plads til den næste bil,” lyder det igen i radioen. Du triller ud af båsen og hen i køen af biler, som venter på at gøre det hele igen – og igen.

Accelerationsøvelsen er et af højdepunkterne på Porsche Sport Driving Experience – og det er ikke så underligt. Her får du nemlig lov til at gå fra fuld bremse til fuld gas – og tilbage på bremsen igen helt uden, at nogen løfter pegefingeren. Det er faktisk en del af dagens formål, at du overvinder dig selv og gør ting, som du normalt ikke tør drømme om. “Giv den gas,” lyder det fra instruktøren, når han lader flaget falde som tegn på, at du kan slippe bremsepedalen og lade hestekræfterne skyde dig afsted. Højteknologi møder rå power, og resultatet er smil, latter og begejstring. Og lidt frygt – men kun i starten.

Forberedelsen er vigtig

Men inden du bliver sluppet løs bag rattet i én af de seks fabriksnye modeller fra Porsches modelprogram – fra Macan GTS over den klassiske 911 til den fuldt elektriske Taycan Turbo – bydes der velkommen af holdet fra Porsche Danmark. Instruktøren, Bjørn, har adskillige års erfaring i køreteknik, og han tager dig sammen med de andre deltagere med ud på banen for at mærke asfalten og kigge nærmere på bilerne. “Det hele starter lige her,” siger han, da sætter sig bag rattet i den åbne 911 Carrera 4S Cabriolet for at vise, hvordan du punkt for punkt indstiller sæde og rat for at finde en optimal køreposition. Efter en kort briefing bliver deltagerne bedt om at vælge hver sin bil – for nu skal vi i gang.

Et kursus i køredynamik

Idéen med Porsche Sport Driving Experience er at gøre entusiaster bedre bag et rat på sikre baneforhold og under kyndig vejledning af de bedste instruktører. Det er ikke en racerskole, men derimod et kursus i, hvordan du med simple tips og tricks kan optimere din kørsel både på og udenfor banen. Og så er det samtidig en unik mulighed for at prøve de nyeste modeller fra fabrikkerne i Zuffenhausen og Leipzig. Til dette års udgave af Porsche Sport Driving Experience kunne deltagerne således prøve kræfter med den nye Macan GTS, en 718 Cayman T, en 911 Carrera 4S Cabriolet, en 911 Carrera S samt den elektriske Taycan Turbo.

Det starter med slalomkørsel, hvor du skal drible bilen forbi keglerne så tæt og så hurtigt, som muligt. “Lidt hurtigere på rattet,” lyder det undervejs fra radioen. “Få mere balance i dine bevægelser,” og den slags. Og du mærker hurtigt, at det belønner sig at gøre, som instruktøren foreslår. Foruden øvelserne på den tørre asfalt bliver du også udfordret i dine evner til at køre sidelæns på den våde glatbane, hvor alle bilernes elektroniske hjælpemidler kobles fra. Det er bestemt ikke nemt – men sjovt. Og der er rosende ord i radioen, når du rammer den helt rigtige kombination af speeder og rat, og det lykkes dig at ‘drifte’ bilen hele vejen rundt i svinget – uden at snurre rundt.

Kampen mod stopuret

Og hvem er så hurtigst? Dét bliver naturligvis også afgjort på en særligt indrettet bane, hvor instruktøren sidder ved siden af dig med et stopur. Du får to forsøg – for så har du nemlig mulighed for at forbedre dig ud fra de tips, instruktøren giver dig efter første gennemkørsel. Dagens hurtigste deltager bliver imidlertid først udråbt, når alle deltagere har fået en tur som passager hele vejen rundt på racerbanen med instruktøren bag rattet. Med andre ord den ultimative afslutning på en dag, som både har styrket dine evner som chauffør og samtidig givet dig et indtryk af de nyeste biler fra Porsches modelprogram.

Og det bedste af det heler er, at det giver rigtig god mening af komme igen. Porsche Sport Driving Experience fornyes nemlig år efter år med nye modeller fra Porsche-familien.

 

Tekst: Nikolaj Karlshøj
Foto og video: Lars Ege, Field Production

Optimér din køreteknik

Porsche Sport Driving Experience er en årlig begivenhed, som gør dig bedre bag et rat og giver dig samtidig mulighed for at prøve et udvalg af de nyeste sportsvogne fra Porsches modelprogram. Kurset, som afholdes på lukkede baneanlæg på begge sider af Storebælt, sender dig ud i dynamiske udfordringer som slalomkørsel, glatbanekørsel, accelerationsøvelser samt kørsel på bane med stopuret som konkurrent. Med kun 12 deltagere på hvert hold og seks biler til rådighed, er du sikret masser af køretid. Målet med kurset er nemlig, at du får så meget ud af dagen som muligt – og frem for alt bliver en bedre chauffør.

Video: Oplev en dag med Porsche Experience

Galleri
Relaterede artikler

Årets sidste On Track: Fuld fart som altid

2020-sæsonens sidste On Track-event blev kulminationen på et år, hvor selv ikke en pandemi kunne afholde Porsche-entusiasterne fra at komme ud på racerbanerne.

Læs mere

Sportscar Together Day: Kaffe og køretur

Årets udgave af Sportscar Together Day tog entusiasterne med ud på en underholdende køretur gennem centrum af København.

Læs mere

Porsche Track Precision App: Din personlige trackday-træner

Optimér dine evner bag rattet med Porsche Track Precision App, som nu indeholder mere end 300 internationale racerbaner og fungerer via Apple CarPlay.

Læs mere