22. april 2020

Henrik Bjørling er indehaver af Danmarks største samling af Porsche, og de står alle parkeret i hans lejlighed på Østerbro i København.

Mere end 400 modeller

Danmarks største samling af Porsche findes i en lejlighed på Østerbro i København. Ejeren hedder Henrik Bjørling, og han var stadig barn, da han begyndte at samle på biler. Modelbiler, vel at mærke – hvilket forklarer, hvorfor hans i dag mere end 400 biler kan stå på hans kontor. Samlingen har tidligere bestået af mere end 2.500 biler og er bygget op gennem flere årtier. “Det tog for alvor fart i tresserne, hvor jeg var udstationeret i London,” fortæller den 82-årige tidligere ansatte i Udenrigsministeriet. “Her besøgte jeg ofte en velassorteret modebilbutik, hvor jeg endte med at lægge rigtig mange penge. Jeg har altid været stor bilentusiast, men som repræsentant for den danske stat kunne jeg ikke tillade mig sådan at føre mig frem i en sportsvogn. I stedet dyrkede jeg passionen gennem modelbiler, og siden da har legebarnet i mig altså fået lov at leve videre,” griner han.

En trofast Porsche-kunde

Det var de berømte danske Tekno-biler, der tændte Henriks fascination. “Men det var først i firserne, at modelbilerne for alvor begyndte at ligne noget,” forklarer han. I dag er navne som Spark, Schuco og Minichamps gode eksempler på producenter af meget virkelighedstro og detaljerige modelbiler. Eller ‘skalamodeller’, som entusiasterne foretrækker at kalde dem. De små 1:43-modeller er med deres fine sidespejle, kofangere og hjul nemlig mere egnet til udstilling end som legetøj. Henrik har især haft interesse for de såkaldte ‘promo-biler’, altså de modelbiler, som producenterne selv har sendt på markedet i forbindelse med lanceringen af en ny model. “Jeg er nok den kunde, som har købt fleste biler hos Porsche,” siger han med et smil og tager nænsomt en af de mange fine 911-modeller ned fra hylden. “Dén her er eksempelvis fra februar 1980,” siger han og peger på datomærkningen under bilen, som dokumenterer modellens originalitet.

Fra de første til de seneste

Selvom en stor del af Henriks modelbiler i dag er solgt videre til andre samlere, har alle Porscherne fået lov at blive. Og netop samlingen af Porsche er imponerende komplet og rummer samtlige modeller fra mærkets historie – helt fra den tidligste 356 fra 1948 til nutidens elektriske Taycan. Den første bil købte Henrik hos den daværende københavnske Porsche-forhandler, Bent Bekker Automobiler, og i dag er han stadig trofast kunde hos Porsche Center København, hver gang en ny modelbil kommer til salg. Henrik kan naturligvis fremvise alle 911-modellerne – fra den originale 901 fra 1963 til den seneste 992-generation, men også modeller som 924, 944, 928, Boxster, Cayman, Panamera og alle specialmodellerne som 959, Carrera GT og 918 Spyder. Desuden har Henrik også samlet en bred palet af alle Porsche racerbiler, og især rækken af 911- og 917-modeller fra halvfjerdserne er noget, som får enhver motorsportsfan til at nikke anerkendende. “Ikke alle kan huske, at Tom Kristensen jo vandt sin første Le Mans-sejr i en Porsche,” siger Henrik og peger på modellen af den sjældne, hvide TWR WSC-95 med den danske racerkørers navn på siden.

Drømmer om en køretur

Og at det lige er blevet Porsche, som fylder mest i samlingen, er ingen tilfældighed. “Jeg har altid været vild med netop dét mærke, og jeg har altid drømt om at eje en Porsche, skønt jeg faktisk stadig har til gode at prøve at køre i én,” lyder svaret fra Henrik, mens han stille betragter sine mange biler, hvor nogle altså har været i hans eje i mere end 40 år. Han overvejer at skille sig af med samlingen – eller ‘give den videre’, som han siger – men det skal være til én, som har interesse i at bevare og udvikle den. “Hverken mine børn eller børnebørn har arvet min lidenskab,” forklarer Henrik og erkender, at der blandt nutidens børn og barnlige sjæle ikke længere er den samme interesse for modelbiler som førhen. “Måske skyldes det, at man i dag ser mange af den slags sportsvogne på gaden. Før fjernsynet og internettet var det jo næsten umuligt at komme tæt på sådanne biler – altså med mindre, du købte dem som modeller. Og jeg kan stadig bruge timer på at sidde og kigge på dem. Dét bliver jeg nok aldrig træt af.”

 

Tekst og foto: Nikolaj Karlshøj

Samlermani

Henrik Bjørling (f. 1937) har samlet på modelbiler i mere end 70 år, og han husker blandt andet, at han under en sommerferie på Vestkysten som barn cyklede 17 kilometer ind til Esbjerg for at købe en modelbil. Som ansat i Udenrigsministeriet har han boet flere steder i verden, men det var især under en udstationering i London i tresserne, at samleriet tog fat. På et tidspunkt havde Henrik mere end 2.500 modelbiler i sin samling – de fleste i den populære 1:43-skala – men i dag er samlingen reduceret til omkring 400 biler, hvor størstedelen til gengæld er Porscher. Henrik er desuden kasserer i Dansk Modelbilklub, som tæller omkring 50 medlemmer. Klubben mødes hver måned i Valby Kulturhus, hvor medlemmerne holder indlæg omkring deres modeller.

Relaterede artikler

Vild med Italien. Vild med Porsche

Iværksætteren Erik Bjørn elsker det meste fra Italien. Og især de smukke bjergveje, der er som skabt til hans 30 år gamle Porsche 911.

Læs mere

Når passionen bliver selve livet

Pladesmeden Peter Iversen var 17 år gammel, da han renoverede sin første Porsche 356 i sin fars værksted. I dag har han gjort historien til en del af sit liv.

Læs mere

Porsche-kunstneren fra Los Angeles

Amerikaneren Rod Emory har gjort det til sit livsværk at skabe unikke kreationer af den klassiske Porsche 356.

Læs mere