23. marts 2020

Elektriske racerbiler? Jeps! Formel E er et spændende bud på, hvordan fremtidens racerløb kan foregå. Samtidig er den strømførende motorsportsserie et rullende laboratorium, der bidrager til udviklingen af fremtidens klimavenlige sportsvogne.

Tekst: Nikolaj Karlshøj
Foto: Porsche AG

 

Formula-E-billede-1.png


ABB FIA Formula E Championship – eller bare Formel E – er verdens første fuldt elektriske racerserie. Serien debuterede i 2014 og har sæson efter sæson tiltrukket nye store bilproducenter og ikke mindst verdensberømte brands og sponsorer. Årsagen? Det elektriske mesterskab er lige nu den mest interessante platform for at teste og udvikle morgendagens biler, hvor der i ekstrem grad tages hensyn til miljø, effektivitet, økonomi og bæredygtighed.

Med TAG Heuer Porsche Formel E Team er sportsvognsmærket fra Stuttgart nu også en del af det innovative mesterskab – og teamet er i rigtig godt selskab: Ikke færre end 10 bilmærker kæmper i dag med i Formel E, hvor 12 teams dyster om titlen. Så stærk en involvering fra bilfabrikkerne kan ingen andre racerserier præstere.

Sjette sæson af Formel E blev skudt i gang i november 2019, og således kører hver sæson henover et årsskifte. Seriens grønne profil har gjort det muligt for mesterskabet at afvikle afdelinger i storbyer som Santiago, Mexico City og New York – og i år køres finalen eksempelvis i Londons gader.

Hver afdeling indledning typisk med en shake-down-session dagen før et ‘E-Prix’, suppleret af to træningsrunder på selve løbsdagen. Den første varer 45 minutter, den anden 30 minutter. I kvalifikationen deles kørerne op i fire grupper, hvor hver kører har seks minutter til at sætte en omgangstid. Under kvalifikationen har racerbilerne en motoreffekt på 250 kilowatt, svarende til 340 hestekræfter. 0-100 kilometer i timen klares på 2,8 sekunder, og topfarten er 280 kilometer i timen.


De seks hurtigste kørere går videre til det 20 minutter lange ‘Super Pole’, som afgør, hvem der skal indtage henholdsvis første, anden og tredje startrække på gridden. Hvert løb varer 45 minutter plus en omgang, og i løbstrim yder bilerne nu 200 kilowatt (272 hestekræfter). I de weekender, hvor der køres dobbeltløb, gentages tidsplanen den følgende dag – dog kun med en enkelt træningssession.

Formel E adskiller sig ikke overraskende fra traditionel motorsport på en lang række områder. Det handler stadig om at komme først over målstregen, og racerbilerne har stadig fire hjul, et rat, downforce og godt med power – men lyden er naturligvis anderledes, og ikke mindst er der tale om en racerserie, som i højere grad involverer tilskuere og fans.

Et godt eksempel er konceptet ‘Fanboost’, hvor fans stemmer online – enten via Formel E-appen, det officielle website eller via Twitter – om at give deres favoritkører et ekstra skud power under løbet. De fem kørere, som opnår flest stemmer, får mulighed for at benytte en ekstra mængde kræfter i et begrænset tidsrum i løbets sidste halvdel.

En anden feature er ‘Attack Mode’, hvor kørerne kan forlade banen og passere en særlig ‘Activation Zone. Denne handling koster tid, men udløser til gengæld omkring fire minutter med yderligere 35 kilowatt – eller samlet 235 kilowatt (320 hestekræfter) – som naturligvis er beregnet til at indhente eller angribe sine modstandere. Hver kører kan anvende Attack Mode to gange i hvert løb – dog ikke under gult flag, eller når en safetycar er sendt på banen.

Formula-E-billede-2_v2.png

Bye bye, comfort zone!

TAG Heuer Porsche Formel E Team stiller i 2019/2020-sæsonen med to af seriens absolut stærkeste kørere, nemlig de to tidligere Le Mans-vindere, belgisk-tyske André Lotterer og schweiziske Neel Jani.
Relaterede artikler

Jan Magnussen til start i 2020-udgaven af Porsche Carrera Cup Scandinavia

Den danske firedobbelte Le Mans-vinder og IMSA-mester bliver gæstekører i Skandinaviens førende racerserie.

Læs mere

Nine Thirty Five: Legenden fra Le Mans

935 er en moderne hyldest til en af de helt store ikoner i Porsches motorsportshistorie. Og måske den ultimative trackdaybil?

Læs mere

Endurance: Hæsblæsende Porsche-dokumentar

Endurance er en medrivende dokumentarfilm, som beskriver, hvordan Porsches fabriksteam gennemførte to af verdens hårdeste racerløb indenfor otte dage.

Læs mere