25. marts 2020

Iværksætteren Erik Bjørn elsker det meste fra Italien. Og især landets smukke bjergveje, der er som skabt til hans snart 30 år gamle Porsche 911.

Tekst og foto: Nikolaj Karlshøj

 

 

Italiensk forelskelse

Hvis man er københavner og har hang til italiensk mad- og vinkultur, kender man muligvis Erik Bjørn. Man kender i hvert fald hans restaurationer, vinbaren Nebbiolo i Store Strandstræde nær Nyhavn samt spisestedet Trattoria l’Alba med pastalaboratorium og café i Holbergsgade. Det var en blomstrende kærlighed til Italien, som i slutningen af nullerne fik den tidligere reklamefotograf til at kaste sig ud i en helt ny branche. Senest som restauratør, men også som udvikler af tre smukke ejendomme – Villa dell’Orso i Piemonte, Villa Crotto ved Comosøen og hans seneste projekt, Casa nel Bosco, som også er placeret i de piemontesiske bjerge.

“Det startede med, at min daværende kone og jeg købte en gammel ruin i Piemonte, som vi brugte to år på at forvandle til en sommerresidens for hele familien,” fortæller Erik Bjørn. “Entusiasmen greb os, og vi opgraderede på byggematerialerne undervejs og besluttede så, at det også skulle være muligt for andre at leje ejendommen. Vi lærte en masse de år, og da vi var færdige, gik vi i gang med et nyt projekt ved Comosøen. Og nu er vi så i gang med et tredje hus.” Erik Bjørn erkender, at han ikke selv kan mure og tømre, men han har et godt øje for stil og indretning, og så elsker han at iværksætte projekter og se dem blomstre.

Fra motorcykel til Porsche

Men hvor kærligheden til Italien er noget, der er kommet med årene, har Erik Bjørn altid haft en kæmpe passion for biler. “Det begyndte faktisk med motorcykler. Vi var en flok benzinhoveder, der tog ned og kørte rundt i Alperne på vores Ducatier. På et tidspunkt begyndte vi så at skifte motorcyklerne ud med sportsvogne, og selvom det måske var oplagt at ty til italienske mærker, var det altså Porsche, som fangede os,” forklarer Erik Bjørn. “For mig startede det med en klassisk 911 E fra 1970, som jeg fik sat i stand. Jeg har altid haft svært ved at gøre tingene halvt, så jeg endte med at bruge en formue på at få den til at stå fuldstændig som ny.

 

Den ultimative 911

“Derefter købte jeg en 993 Carrera S, som jeg dog solgte igen for at finansiere et byggeprojekt – men i mellemtiden var jeg stødt på en helt original 964 Carrera 2, som jeg fandt på Sicilien, og som siden da har været min ‘daily driver’ hver dag hele sommerhalvåret,” fortæller Erik Bjørn. “Jeg synes, at 964-modellen er den ultimative 911. Den har det klassiske design fra den allerførste model fra 1963, kombineret med moderne teknik og tilpas med kræfter til at have det sjovt på en bane eller en snoet bjergvej. Som barn kan jeg huske, at jeg drømte om at eje en Porsche 911.”

Boxermotoren og Middelhavet

“Jeg har brugt mange penge på at få den til at være præcis, som jeg vil have den. Og netop derfor skal den også bruges. Jeg tager den med i skoven, når jeg skal på jagt. Og jeg kører ind til Kødbyen, når jeg skal hente nye forsyninger til vores restauranter,” fortæller Erik Bjørn og tilføjer, at den bedste tur, han haft i den røde Porsche var, da han for et par år siden tog på en to uger lang road trip rundt i Italien sammen med sin kæreste, Cathrine.

En tur, der blandt andet bragte parret til Sardinien og Sicilien. To øer, som Erik Bjørn anbefaler enhver, der kan lide smuk natur og eventyrlige køreoplevelser. “Vejene dernede er nemlig helt suveræne med lækker, ren asfalt og masser af bløde og skarpe sving. Og så befinder du dig midt i noget af Europas mest storslåede natur. At køre dér, med vinduerne rullet ned og med solen lige i ansigtet, mens du nyder lyden fra den luftkølede boxermotor og udsigten ud over Middelhavet og jagter sving efter sving – så kan du altså ikke undgå at blive forelsket i Italien.”

Læs mere om Erik Bjørn på www.erikbjorn.dk

Om Erik Bjørn

Erik Bjørn (f. 1964) står bag den populære italienske vinbar Nebbiolo på Store Strandstræde i København, restauranten Trattoria l’Alba samt pastalaboratoriet l’Alba Lab, begge i Holbergsgade. Det var en spirende kærlighed til Italien, som i 2006 fik den nu tidligere reklamefotograf til at købe en ruin i Piemontes bakkede landskaber og forvandle den til et luksuriøst sommerhus for familien. Siden opførtes endnu en ejendom ved Comosøen, mens et tredje projekt nu er på vej. Foruden disse ejendomme – som i dag alle fungerer som eksklusive residenser, der kan lejes med eller uden privat kok – driver Erik Bjørn også konsulentfirmaet My Bear Hands, som tilbyder rådgivning omkring indretning og styling af ejendomme, ‘house scouting’ samt opførelse og renovering af huse i Italien. Erik Bjørns garage består lige nu af en Porsche 911 Carrera 2 fra 1992 samt en 991 Carrera S fra 2017, som har fast holdeplads i lufthavnen i Milano – altid klar, når Erik Bjørn lander fra København.

Video: Erik Bjørn

Porsche Magasin besøgte Erik Bjørn til en snak om passionen for Porsche, om alpeture og banekørsel, og hvorfor særligt 964-generationen efter hans mening er den ultimative 911.
Relaterede artikler

Porsche-samleren fra Østerbro

Henrik Bjørling er indehaver af Danmarks største samling af Porsche, og de står alle parkeret i hans lejlighed på Østerbro i København.

Læs mere

Når passionen bliver selve livet

Pladesmeden Peter Iversen var 17 år gammel, da han renoverede sin første Porsche 356 i sin fars værksted. I dag har han gjort historien til en del af sit liv.

Læs mere

Porsche-kunstneren fra Los Angeles

Amerikaneren Rod Emory har gjort det til sit livsværk at skabe unikke kreationer af den klassiske Porsche 356.

Læs mere