30. april 2021

Den skotske designer og kunstner Chris Labrooy forener klassiske Porscher og moderne kunst i skæve og særprægede motiver, som trækker i smilebåndet hos de fleste 911-fans.

2021 05 porsche mag labrooy billede 1.jpg

2021 05 porsche mag labrooy billede 6.jpg

Fascineret af det surrealistiske

I en ombygget og moderniseret lade med udsigt over Aberdeenshire, Skotland, forsøger kunstneren Chris Labrooy at opsummere, hvordan han lever. “Det er faktisk svært for mig at beskrive, hvad jeg laver,” siger den 40-årige skotte. “Altså, jeg står op om morgenen og laver billeder. Det er en livsstil. Jeg har kaldt mig selv en digital billedskaber, der arbejder i krydset mellem kunst og design.”

Det er svært at placere Labrooy, fordi hans arbejde er så nichepræget. Efter at have studeret produktdesign på Royal College of Art i London, blev han tiltrukket af det digitale univers, og hans viden og forståelse af taktile objekter blev kombineret med en fascination for det surrealistiske. “Jeg blev opslugt af den digitale verden med alle dens teknologiske muligheder,” forklarer Labrooy, som gik fra at lave håndgribelige, fysiske objekter til at lave fotorealistiske billeder. “Hvad jeg formåede at gøre i den digitale verden, var at fange disse objekter og gengive dem på en realistisk måde.”

Symboler på lykke

Porsche-fans verden over vil nikke genkendende til Labrooys arbejde, som forestiller klassiske 911-modeller transponeret ind i drømmeagtige ørkenlandskaber. Palm Springs er kunstnerens inspirationskilde, akkurat som arkitektur fra midten af 1900-tallet. Men hans særpræg er det overraskende og til tider grinagtige. “Jeg kan godt lide at kombinere forskellige elementer og søger altid efter de dér øjeblikke af glæde og lykke. Sådan noget som en oppustelig flamingo eller en swimmingpool er i min verden symboler på lykke, og derfor bruger jeg ofte disse motiver i mine billeder og animationer.”

Varmen og farverne i Labrooys arbejde er så langt fra det kolde og barske miljø i hans hjemland Skotland, at man skulle tro, arbejdet fungerer som en slags flugt fra hverdagen. Kunstneren indrømmer da også, at kontrasten er vigtig for ham, især fordi han på et tidspunkt boede i Californien. Men hvordan passer bilerne ind i det hele? En luftkølet Porsche virker som en skæv muse for en kunstner, hvis arbejde er så moderne og uvirkeligt? “Jeg har været fan af biler, siden jeg var helt lille,” svarer han. “Jeg startede med at lege med dem, så tegnede jeg dem, og så spillede jeg computerspil med dem. Bildesign interesserede mig, og da jeg på et tidspunkt så et afsnit af Top Gear, hvor værterne var på besøg på Royal College of Art vidste jeg, at det var dér, jeg skulle hen.”

2021 05 porsche mag labrooy billede 3.jpg

2021 05 porsche mag labrooy billede 4.jpg

Bilerne er skuespillere

På den berømte britiske kunsthøjskole kastede Labrooy sig imidlertid over malerier og skulpturer, og bilerne blev pludselig glemt for en tid, men kun indtil han begyndte at fokusere på produktdesign. “Af alle forbrugerprodukter findes der ikke noget, som vi begærer lige så meget som biler. De er så komplekse med deres helt egne unikke og specifikke identiteter.”

Chris Labrooy er også Porsche-ejer

I dag er Labrooy ejer af en Porsche Cayman GTS, som med sin lyd og mekanik skaber den perfekte kontrast til hans digitale arbejde. Og at have en Porsche i sin egen indkørsel har vist sig at få kæmpe indflydelse på Labrooys arbejde. “Da jeg først fik mulighed for at få min egen Porsche, begyndte jeg at dykke ned i mærket og dets historie, og jeg blev især nysgerrig på 911-modellen. Den har en blød og afrundet form, og samtidig er det en kraftfuld og meget kompetent sportsvogn. Den har en unik og nærmest excentrisk personlighed. Når jeg skaber mine billeder og animationer, behandler jeg bilerne som skuespillere, og her er en Porsche 911 jo en Hollywood-stjerne med al dens dybde og alsidighed.”

Tekst: Porsche Newsroom, Nikolaj Karlshøj
Foto: Chris Labrooy, Porsche Newsroom

2021 05 porsche mag labrooy billede 5.jpg

2021 05 porsche mag labrooy billede 7.jpg

Relaterede artikler

Den italienske Porsche

I Aalborg findes en af verdens mest sjældne Porscher. Den har været seks årtier undervejs, og ejeren har selv været med til at bygge den.

Læs mere

Bidt af The Landshark

Bildesigneren Søren er bidt af sin lyseblå 928, som han bruger hver dag året rundt. Bildesigneren ejer hele fire eksemplarer af den særlige Porsche.

Læs mere

Porsche-kunstneren fra Los Angeles

Amerikaneren Rod Emory har gjort det til sit livsværk at skabe unikke kreationer af den klassiske Porsche 356.

Læs mere