21. august 2020

Bastian Buus er ikke gammel nok til at tage kørekort. Alligevel vinder han store racerløb i en Porsche med 400 hestekræfter.

2020 08 porsche magasin bastian buus billede 1 v2.jpg

Den svære drøm

Drømmen om at blive racerkører lever i mange unge danske talenter, men kun de færreste slipper gennem nåleøjet og gør motorsporten til deres levevej. Bastian Buus fra Kolding er én af dem, som har satset det meste – og foreløbigt gjort det godt. I en alder af 17 år har han nemlig markeret sig ved at tage føringen i European GT4 Series, som er serien for fremtidens sportsvognskørere, og som har deltagelse af såvel grønne nybegyndere som professionelle kørere med flere års erfaring. Serien har desuden tilslutning fra en lang række berømte bilproducenter, så har man en drøm om at køre 24-timers Le Mans i en sportsvogn en dag, er dette et godt sted at starte. Bastian Buus deler sin Porsche 718 Cayman GT4 fra Allied-Racing-teamet med den erfarne tyske racerkører Jan Kasperlik.

En vild debut

Inden sin GT4-debut havde Bastian Buus endnu ikke prøvet at køre racerløb i andet end en gokart, og derfor kom det bag på de fleste, da han allerede i GT4-sæsonens første weekend på den italienske Imola-bane kunne krydse målstregen som løbsvinder – endda som den yngste kører nogensinde. “Det var en vild debut. Vi kører for at vinde, men selv om jeg havde håbet et godt resultat, så havde jeg slet ikke turde drømme om en sejr. Og da vi fik overrakt vores trofæ, opdagede jeg noget helt nyt. Det er nemlig en fantastisk fornemmelse at modtage pokalen sammen med en teamkammerat, og meget anderledes end de gokartløb, som jeg har været vant til, hvor jeg har været alene i sædet,” lyder det fra Bastian Buus, som siden 2014 år har dyrket karting på eliteplan og stadig er tilknyttet gokartteamet RS Competition, hvor han træner nye unge talenter. Ved siden af sin spirende racerkarriere går han desuden på gymnasiet hjemme i Kolding.

2020 08 porsche magasin bastian buus billede 2 v2.jpg

2020 08 porsche magasin bastian buus billede 3 v2.jpg

Covid-19 styrkede formen

Bastian Buus skulle egentlig have haft sin GT4-debut i foråret, hvor han med sine dengang blot 16 år ville have været en af de yngste rookies i serien nogensinde. Udsættelsen af sæsonpremieren grundet Covid-19 tog dog langtfra modet fra den fartglade teenager, som flittigt brugte ventetiden på at forberede sig til GT4-kalenderens racerbaner. Som en del af Team Danmarks talentgruppe har han desuden fået hjælp af den firedobbelte Le Mans-vinder og tidligere Formel 1-kører Jan Magnussen, som har coachet Bastian i en professionel racersimulator. “Jeg har brugt rigtig meget tid henover sommeren, både i simulatoren og i træningscenteret, så på dét område var jeg nok bare endnu bedre forberedt, end jeg var tidligere på året. Samtidig har jeg kørt en masse gokart for at holde formen og teknikken vedlige,” forklarer Bastian Buus.

Fra gokart til 400 heste

Den hurtige dansker erkender, at der naturligvis er stor forskel på en gokart og en Porsche med mere end 400 hestekræfter – lige fra, hvordan man kører bilen til al kommunikationen med ingeniører og mekanikere. “Samtidig er løbene længere, og man er pludselig to personer om at dele bilen, så det er en helt ny verden for mig. Du bliver nødt til at tage nogle beslutninger, som måske ikke er de optimale for dig selv, men som styrker teamet som helhed,” forklarer Bastian Buus, som også i sæsonens anden afdeling på Misano-banen i Italien kunne tage endnu en vinderpokal med hjem til hylden. “Jeg er vild med det. Og det er fantastisk at mærke, at al forberedelsen og ikke mindst arbejdet med at finde de sponsorer, som har gjort projektet muligt, allerede har udløst nogle gode resultater. For det er dét, som skal til, hvis du vil skabe noget i den her verden.”

 

Tekst: Nikolaj Karlshøj
Foto: SRO Media

European GT4 Series

GT4-klassen er en af de mest populære motorsportsklasser i verden, da den både tiltrækker unge talenter på vej op ad karriererangstien, amatørkørere samt professionelle. Samtidig har GT4-klassen tilslutning fra kendte sportsvognsmærker som blandt andre Porsche. Bastian Buus deltager i det europæiske GT4-mesterskab, European GT4 Series, hvor han stiller op for tyske Allied Racing i en Porsche 718 Cayman GT4 med tyskeren Jan Kasperlik. Alle løbene i European GT4 Series kan følges live på seriens website: european.gt4series.com
Relaterede artikler

17 år og helt suveræn: Bastian Buus er europamester i GT4

Den unge danske Porsche-kører Bastian Buus har som en af de yngste kørere nogensinde kørt sig til et mesterskab i den europæiske GT4-serie.

Læs mere

Bastian Buus dominerer det europæiske GT4-mesterskab

Den 17-årige danske Porsche-rookie er flyvende i GT4 European Series, hvor han nu fører mesterskabet efter en suveræn kørsel i tredje afdeling på Nürburgring.

Læs mere

Michael Christensen tog sejren i årets sidste VM-afdeling

Det blev til en velfortjent sejr til Porsche-duoen Michael Christensen og Kevin Estre, som dominerede VM-finalen i Bahrain.

Læs mere